Hvorfor Stellantis fastholder Vauxhall-mærket trods ‘Opel-spørgsmålet’
Problemet med at skifte mærke mellem Opel og Vauxhall skaber brand-snobberi omkring Vauxhall, hvor spørgsmålet ofte lyder: ‘Hvorfor laver de dem ikke bare som Opels?’
Vigtigheden af Vauxhalls historie
Det er sandt, at denne mærkeskifteproces skaber problemer, når Opel-Vauxhall forsøger at markedsføre den ene som tysk og den anden som britisk. Det er tydeligt, når en administrerende direktør famler med at besvare det uundgåelige opfølgende spørgsmål om Vauxhall efter at have lovprist Opels ‘tyskhed’.
Men at foreslå, at Vauxhall skal opgive 122 års historie, er en tåbelig tanke. Selvom mærket har sine udfordringer, vil det være langt lettere at løse dem end at forsøge at opbygge Opel som et brand i Storbritannien.
Vauxhall på det internationale marked
Eurig Druce var stadig i sin indledende periode som leder af Stellantis i Storbritannien, da Vauxhalls administrerende direktør trak sig. Druce har overtaget midlertidigt ledelsen.
Druce nævner, at Vauxhall potentielt kunne sælges i andre lande end Storbritannien. Han påpeger, at der er markeder, hvor et britisk brand ville klare sig bedre end et tysk brand. Selvom det ikke er en officiel plan, rejser han spørgsmålet: “Hvorfor skulle Vauxhall ikke kunne sælges andre steder? Der er ingen grund til, at det ikke skulle kunne lade sig gøre.”
Stellantis mål for Vauxhall
Kortsigtet er målet for alle Stellantis-mærker i Storbritannien at overgå deres markedsandel fra 2024 (5,83% for Vauxhall). Men Vauxhall er et særligt tilfælde, ifølge Druce. Han påpeger, at som et hjemmemærke skal Vauxhall være det stærkeste på alle områder: rentabilitet, markedsandel. Det er et britisk brand, der produceres i Storbritannien.
Druce vil også arbejde på at genopbygge holdets tro på, at Vauxhall kan være et stærkt brand, især da mærket får “ammunition” i form af en række nye modeller, såsom Frontera og Grandland.
Styrker og udfordringer
Druce mener, at det er vigtigt at opretholde de dybe, langvarige relationer, som købere har haft med deres forhandlere. Selvom antallet af Vauxhall-forhandlere er faldet fra en højeste på 349 i 2013 til omkring 190 nu, er dækningen af områder stort set uændret. Med en markedsandel på 14% på sit højeste i 2008, er der tydeligt potentiale for vækst.
Opbygning af loyalitet og tillid
Selvom der muligvis er en vis nedladenhed over for mærket fra visse områder, vil Druce bygge videre på mærkets styrker i regionerne og udnytte de dybe, langvarige relationer, som købere har haft med deres forhandlere.
Druce understreger vigtigheden af at genoprette troen på Vauxhall, både internt hos teamet og hos forhandlerne. Med lanceringen af nye attraktive modeller, der er prissat tiltrækkende og enkelt, herunder både elbiler og benzinmodeller, forventer Druce, at Vauxhall kan skille sig ud på markedet.