Ydeevne, stilrent design og en god pris
XFX leverer et rigtig godt bud på et stilfuldt grafikkort, der rummer masser af ydelse og en clean sort look til en overkommelig pris i highendklassen. Absolut pengene værd.
For
- Prisen er fornuftig i RX 9070 XT klassen
- Gode køleegenskaber
- God ydeevne
- Stilrent design (for nogen)
- Glimrende støjniveau
Imod
- Højglans plastik er en fedtfinger- og støvmagnet
- Radeon softwaren har visse udfordringer
- Har ikke Magnetic Air Fan teknologi
-
Ydeevne8
-
Byggekvalitet og design9
-
Driver og software8
-
Pris kontra ydeevne8
-
Køling9
Introduktion
XFX Force er en veletableret producent af grafikkort og gaminghardware, der især har gjort sig bemærket i PC-gamingverdenen for sin pålidelighed og høje ydeevne. Virksomheden blev grundlagt i 2001 og har siden opbygget et stærkt ry blandt gamere og hardwareentusiaster for at levere kraftfulde og veldesignede produkter, primært baseret på AMD Radeon GPU-teknologi.
XFX specialiserer sig i grafikkort, som er optimeret til gaming med fokus på effektiv køling, overclocking-muligheder og solid byggekvalitet. Deres mål er at give gamere den bedst mulige visuelle oplevelse og performance, uanset om det gælder casual gaming eller krævende e-sport og AAA-titler. Med en kombination af teknisk innovation og gamerfokuseret design er XFX en vigtig aktør, når det handler om at skubbe grænserne for, hvad der er muligt inden for grafisk performance.

Features og tekniske specifikationer
XFX Quicksilver RX Radeon 9070 XT Gaming Edition er blot et af flere i XFX Forces nye serie af RX 9000 grafikkort, der kommer med virksomhedens nyeste teknologier. De nye RX 9000 serie kort kommer i tre forskellige prisklasser, hvoraf de to dyreste modeller kommer med mulighed for at customisere dit kort via den nye Magnetic Air Fan teknologi. Det skal dog nævnes, at Magnetic Air Fans ikke er standard på alle kort men i stedet på udvalgte modeller. Vores model er ikke med Magnetic Air Fans.
XFX Force tilbyder endvidere også 3D-filer til alle, der ønsker at customisere og 3D-printe sine egne blæsere. Filerne kan downloades her.

Swift class og Quicksilver klasse kommer med nikkelbelagt kobbercoldplate og en aluminiumsheatsink, mens OC modellerne i den dyrere Mercury klasse kommer med Vapor Chamber teknologi, der giver en bedre køleevne end de to øvrige klasser. Mercury tilbyder endvidere også ARGB lys på udvalgte modeller, mens Quicksilver modellerne må nøjes med et XFX LED logo, hvilket udvalgte Swift modeller også kan prale af. Swift udbydes ikke med Magnetic Air teknologien

AI er en varm kartoffel i alle henseender, og det gør sig også gældende med moderne grafikkort. Da XFX er et firma, der udelukkende specialiserer sig i AMD Radeon grafikkort, så har de selvfølgelig optimeret den nye RX 9000 serie med en Ryzen 9000 processor. Så hvis man kombinerer kortet med en Ryzen 9000 CPU, der understøtter PCIe Gen. 5, så får man altså maksimal potentiale og ydeevne fra alle AMD’s førende teknologier.


I vores tilfælde monteres grafikkortet på vores nye testbænk med et X870 bundkort og en Ryzen 9 9900X processor, så vi skulle være klar til at udnytte kortet fuldt ud fra starten.


Unboxing og gennemgang
Kassen, som kortet leveres i, er fremstillet i kraftigt papmateriale og påtrykt en masse lækker grafik og specifikationer, som fortæller brugeren om, hvad de kan forvente, når pakken åbnes. Under låget gemmer der sig en infoplade med QR-koder til at finde hjælp til installation af dit nye grafikkort, garanti informationer og lignende.
Man er ikke i tvivl om, at bæredygtighed er blevet en reel ting for alle i dag. Der er ikke mange stykker plastik at finde i kassen, hvis vi ser bort fra en lille pose med en GPU holder til kabinettet og lidt plastik til at beskytte plastikcoveret på kortet.



Med de tørre facts om kortet på plads og nye teknologier gennemgået, kan vi få pakket kortet ud og set på, hvad XFX Quicksilver RX 9070 XT Gaming Edition egentlig er for en størrelse.
Personligt er jeg glad for underspillede designs, hvor RGB belysning, krom og andet lir ikke fylder alt for meget, så ved første øjekast falder kortet i rigtig god smag. Det kombinerer højglans sort med matsorte detaljer, og der er ikke meget andet, som pryder forsiden af kortet. Om end jeg synes, at designet er rigtig lækkert, så må man ikke glemme, at højglans giver genskin og er rigtig glad for fedtfingre.

Quicksilver modellen kommer som sagt ikke med ARGB funktion, og derfor har vi blot et XFX logo, der kan lyse op i hvid, hvis man vælger at aktivere LED logoet. Samme designstil med en kombination af mat- og højglanssort gør sig gældende her. Radeon logoet forrest på kortet er et pad print, og det har ingen LED funktioner.
Tekniske specifikationer:
Stream Processors: 4096
Compute Units: 64
Memory Bus: 256bit
Memory Clock: 20 Gbps
Memory Size: 16 GB
Memory Bandwidth: Up to 640 GB/s
Effective Memory Bandwidth: Up to
Memory Type: GDDR6
Card Profile: 3.5 slot
Thermal Solution: 3 Fan
Der er ingen tvivl om, at grafikkort i dag er blevet store, når det fylder 3.5 PCIe slots. Men en memory bus på 256-bit, 16 GB RAM og en båndbredde på op til 640 GB/sekund kræver plads. Ikke mindst fordi det kræver god køling. PCB’et fylder kun de to første blæseres længde, mens kortet er mere end en tredjedel længere.


Vores model er som nævnt ikke med Magnetic Air Fan teknologien, men designet følger dog stadig, og derfor ser blæserne ud til at være samme model. De ville være røde yderst på finnerne, hvis det havde været tilfældet. Vi har her tre fastmonterede blæsere med 0-Fan teknologi, hvor blæserne ikke kører i idle mode.
Modellerne med teknologien har en kraftig magnet på bagsiden, der fastholder blæseren og skaber både strøm- og PWM-forbindelse.

Køleren på XFX Quicksilver RX 9070 XT Gaming Edition er som nævnt en nikkelbelagt kobber coldplate med to tykke gasrør, der løber igennem en stor og kraftig aluminiumsheatsink. Normalt er en kombination af kobber og aluminium ikke en god idé grundet ionvandring, men da kobberet er nikkelbelagt er vi beskyttet imod det. Niklen indfører selvfølgelig en smule termisk modstand, men det er bedste løsning, da en fuld kobber heatsink ændrer prisniveauet betydeligt.
Læs mere om valg af blæsere til køling, statisk tryk og luftmængde her!
På backplaten er der lavet et stort cutout, som sikrer en god luftgennemstrømning for forbedret køleevne, da det nedsætter modstanden og stiller mindre krav til det statiske tryk.



XFX skriver på hjemmesiden, at de anvender en Honeywell PTM7950 Phase Change TIM (Thermal Interface Material). Jeg har søgt på nettet, og PTM7950 er en thermal pad med en termisk konduktivitet på 8,5. TPM7950 ligger sig i den høje ende af skalaen, når vi snakker om dets evne til at lede varme fra et emne til et andet. Vil man overgå produktet, skal man over i Thermal Grizzly TIM’s eller flydende metal, hvilket er absolut unødvendigt for de fleste.
Fordelen ved at anvende en phase change TIM er, at materialet ændrer viscositet fra fast til flydende/geleform, når det varmes op. Derved tilpasser materialet sig bedre til ujævnheder i chip IHS (Internal Heat Spreader) og coldplate, ligesom det også har en betydeligt længere levetid, da det ikke tørrer ud, som andre TIM’s er tilbøjelige til. Phase change TIM skal altså skiftes betydeligt sjældnere, og det er ikke så afhængigt af korrekt påførsel, da det selv retter sig til, når det bliver varmt.


På PCB’et har vi også en BIOS switch, der skifter mellem Silent Mode og Performance Mode. Vi har valgt at teste i Performance Mode for at tilgodese højere clock frekvenser, bedre performance og stille større krav til kølesystemet.
Silent Mode BIOS er selvfølgelig anvendt til at tilgodese lavere støjniveau, mindre energiforbrug og generelt være mere attraktiv i en scenarie, hvor støjniveauet betyder meget.

Bagsiden af kortet er ret standard. Vi har tre Displayport 2.1 udgange og en enkelt HDMI 2.1 udgang, som kan tilgodese de fleste menneskers behov for flere skærme.


Testscenarie
Vi tester på følgende opsætning:
- GIGABYTE X870 Eagle Wifi7 (nyeste BIOS)
- AMD Ryzen 9 9900X
- XFX Quicksilver Radeon RX 9070 XT Gaming Edition 16 GB
- Performance BIOS mode
- 32 GB G.Skill TridentZ 6000 MHz DDR5
- 2 TB WD Green NVMe SSD
- 1000W Seasonic Prime PSU
Test soft- og hardware:
- HWInfo64: Logging af temperaturer, PPW, TBP og lignende
- Furmark: 3D GPU renderings stresstest
- OCCT: VRAM stresstest
- Assassins Creed Shadows: 1440p- og 1440p DX12 Ray Tracing test
- Monster Hunter Wilds: 1440p DX12 test
- 3DMark: Speed Way (DX12 Ultimate), Port Royal (Ray Tracing), Time Spy Extreme (4K DX12) og Fire Strike Ultra (4K DX11)
- Fluke 52 ii termometer med type K thermocouplers: Måling af ambient temperatur under testfasen
Syntetiske test
Vi anvender en Professional udgave af 3DMark til at køre en stribe af syntetiske tests, som skal simulere kortets ydeevne i forskellige spilscenarier. Vi har valgt ovenstående for at dække så bredt som muligt i forhold til nutidens krav.
Resultatet her taler vist for sig selv. Der er masser af teoretisk performance at hente i vores nuværende setup. Så skal vi bare se, om det følger med i spiltests.





Spiltests
Assassins Creed spillene har siden Odyssey tiden stillet store krav til den grafiske performance, da det er meget store og detaljerede Open World miljøer. Vi giver den på alle tangenter, når det kommer til de grafiske indstillinger. I første test er Ray Tracing begrænset til Hideout og ikke i Open World.
Performance er bestemt fornuftig, og jeg kunne helt sikkert skrue ned for detaljer, som ikke ville give mig en visuel forringelse. Men nu er det sjoveste stadig at give den alt, hvad vi kan i sådan en test. RX 9070 XT skuffer bestemt ikke.

Monster Hunter Wilds er et nyt spil, hvor du selvsagt er en monsterjæger i et Open World scenarie. Spillet er visuelt flot, og der er fuld knald på kampscenerne. Vi har igen skruet helt op for detaljerne.
Der var ingen slinger i valsen her. RX 9070 XT leverede masser af frames og en lækker spiloplevelse. Igen kunne jeg nemt skrue ned for detaljer, som ikke ville gøre en større grafisk forskel. Men det gør vi ikke i test.
Valgte man nu at spille mindre krævende eSports spil som eksempelvis Overwatch 2 eller CS2, er der ingen tvivl om, at vi ville eksplodere skalaen med FPS scoren. Mere end 500 FPS er ikke urealistisk. Eller for den sags skyld nødvendigt. Men det er sjovt!

Vi tester også Assassins Creed: Shadows med Ray Tracing slået til i Open World, og det dropper helt klart performance med de høje settings, som vi tester i. Dog er der ingen tvivl om, at AMD har forbedret sin Ray Tracing teknologi, hvilket også er et af deres key statement med lanceringen af de nye kort. Især kombineret med en PCIe Gen5 processor.

Termisk performance
Vi kører også en ekstrem stresstest på grafikkortet, hvor vi kører en Furmark burnin test kombineret med en OCCT VRAM test på samme tid. Det gør vi, da Furmark kun stresser GPU og ikke VRAM. Formålet er at se, hvor meget strøm vi kan trække ud uden at opnå termisk throttling eller ustabilitet.
Slutteligt er formålet at kunne stresse kortet maksimalt for at kunne beregne kortets køleevne. For at udregningen bliver så præcis som mulig, anvender jeg et Fluke 52 ii termometer med to type K termokoblere, som jeg placerer foran blæserne på kortet. Det giver mig mulighed for at lave en præcis måling af ambient temperaturen og derved en præcis beregning af kortets køleevne.


Vores ekstremtest har presset kortet til at yde et gennemsnit på 437 watt, hvoraf de 304 watt kommer fra GPU-die. Die’en er gemt bag en heat spreader, der er den eneste del, der har direkte kontakt med den del af coldplaten, hvor væskegennemstrømningen foregår. Den øvrige del er passivt kølet ved kontakt med coldplaten men uden væskegennemstrømning.
VRAM og SoC har trukket 133 watt tilsammen, og de er rigeligt dækket af kølerens passive køleevne grundet luftgennemstrømningen og den termiske ledningsevne i kobberet.

Alle elementer af grafikkortet er godt kølet under hele testprocessen. Det vigtigste er, at hotspot aldrig overstiger den termiske throttling grænse, da det vil medføre thermal throttling. Det er ikke sket her, og selvom VRAM nåede 94 grader, så er alt op til 100 godkendt, og der er ikke tale om et generelt usecase testscenarie. Det er en torment test for at presse systemet til det yderste.

Når vi snakker reel termisk performance, så snakker vi ofte om delta temperaturer. Delta temperaturen er afhængig af, at du kender din ambient temperatur (luften omkring dine blæsere). Her ved vi præcist med 0,1 °C præcision, at vores har lagt på 26,4 grader i gennemsnit under testen.
Ambient kan så fratrækkes GPU core temperaturen og give en deltatemperatur.


Selvom delta temperaturen er fin at vide, så fortæller den reelt ikke, hvor godt et system har performet, da der ikke kalkuleres effekt med ind i den beregning. Så hvis vi vil have en retvisende udregning, som tilgodeser effekten, så skal vi udregne den termiske modstand. Så ved vi, hvor mange grader die’en stiger i temperatur pr. 100W effektforøgelse.
Her ser vi, at XFX Quicksilver Radeon RX 9070 XT køleren formår at holde kortet stabilt og køligt selv i en stresstest, og temperaturen oversteg på intet tidspunkt 61 grader i GPU die. En temperaturstigning på 8,75 grader pr. 100 watt effekt er bestemt acceptabelt.

Pris
I skrivende stund, den 12. april 2025, kan XFX Quicksilver Radeon RX 9070 XT Gaming Edition 16 GB købes for 6.499,00 kroner og opefter.
Konklusion
Pros:
- Prisen: Prisen på kortet ligger stabilt i midten af prisskalaen, og det stemmer godt overens med det leverede.
- Gode køleegenskaber: Køleren på kortet leverer fuldt ud op til sit ansvar, og man skal bestemt ikke være bange for at købe dette grafikkort.
- God ydeevne: Ydeevnen er yderst tilfredsstillende over alle linjer, og XFX har formået at skabe et kort, der vil spille med musklerne i alle scenarier.
- Stilrent design: Selvom ikke alle går ind for et clean og subtilt design, så er det lige i min boldgade. Så søger man noget underspillet, som kan levere, så er det en oplagt mulighed.
- Glimrende støjniveau: På intet tidspunkt i testfasen oversteg lydniveauet mit ambient støjniveau, og det skyldes, at temperaturen stiger i processoren, hvilket hæver RPM på CPU-køleren blæsere. Så man skal bestemt ikke være skræmt af den nye fanteknologi.
Cons:
- Højglans er en fedtfinger- og støvmagnet: Højglans bliver nemt beskidt. Sådan er det bare.
- Radeon softwaren har visse udfordringer: Radeon softwaren har nogle kinks. For eksempel virker performance overlay og datalogging overhovedet ikke optimalt. Derfor må jeg anvende eksternt målesoftware.
- Har ikke Magnetic Air Fan teknologi: Det er en gimmick, men som alle nørder vil jeg have det! (Kommer ikke til at veje stort i afgørelsen.)
Konklusion:
Nu er XFX Quicksilver Radeon RX 9070 XT Gaming Edition vores første grafikkort på siden, så vi har ikke et sammenligningsgrundlag af egne testdata. Derfor bliver sammenligningen med konkurrenter enormt subtil i denne test, men det vil blive en fast ting i fremtidige tests. Sammenholder jeg det mest andre tests på nettet, er det tydeligt at se, hvor AMD har sat ind i forhold til performanceforbedring i forhold til Radeon RX 7000 serien.
Især Ray Tracing teknologien har fået et skub opad og med næsten 60 FPS i gennemsnit med 1440p Ultra High settings er det mere end tilfredsstillende! Vi kan for alvor begynde at tweake vores settings og potentielt få en visuel lækker spiloplevelse med fuld Ray Tracing og 90-100 FPS på samme tid. Det er nye tider, og Ray Tracing er kommet langt.
Jeg er ikke i tvivl om, at AMD mener det, når de siger, at Radeon RX 9000 er udviklet til at spille maksimalt sammen med en PCIe Gen5 Ryzen 9000 processor. AMD har højtydende upscaling teknologier, AI-baseret performance forbedring og meget mere, hvilket alt sammen spiller rigtig godt sammen i vores setup. Jeg ville dog rigtig gerne have haft mulighed for at teste forskellen, men jeg har på nuværende tidspunkt ikke en Ryzen 7000 testbænk at gøre det med. Så det må blive en anden god gang.
XFX har gjort alvor ud af at udvikle en køler, der kan håndtere de mange watt et grafikkort kan spytte af sig i dag. I dagligdagen er kortet stille som i graven, da blæserne ikke kører ved idle og lav effektforbrug. Men så snart vi spiller, renderer og stresstester kommer køleren for alvor på arbejde. Men det klarede kortet bestemt med bravour, og der er plads til at lege med overclocking af GPU’en, hvis man ønsker dette. VRAM skal man nok være mere påpasselig med, hvis man skal lave VRAM krævende arbejdsopgaver, da hotspot temperaturen nærmer sig thermal throttling punktet.
Prisen på kortet ligger godt solidt placeret midt imellem andre tilsvarende AOB RX 9070 XT grafikkort, og kombineret med kortets specifikationer, ydeevne og køleeffekt, så synes jeg bestemt, at XFX Quicksilver Radeon RX 9070 XT 16GB har fortjent min varmeste anbefaling! Alle pengene værd!