Farvel til den gamle elbil-afgift – velkommen til roadpricing?

Det ser ud til, at den planlagte stigning i registreringsafgiften på elbiler er skrottet. Ifølge Ekstra Bladet arbejder regeringen nemlig på at skifte hele afgiftsmodellen ud, og i stedet er det roadpricing – en kørselsafgift – der står på spring som den nye måde at sikre indtægter fra bilister på.

Hvorfor droppe registreringsafgiften?

I dag får elbiler store rabatter og fradrag på registreringsafgiften – noget der har gjort det fristende for mange danskere at skifte til grøn kørsel. Men det har også efterladt et milliardhul i statskassen, som vokser i takt med, at flere og flere vælger elbil. Dansk Industri havde forventet, at vi i 2026 ville se en gennemsnitlig afgiftsstigning på omkring 29.000 kroner på elbiler, men det er nu sandsynligt, at det ikke bliver til noget.

Roadpricing: Betal for at køre – ikke kun for at købe

Roadpricing handler om at betale efter, hvor meget – og måske hvornår og hvor – man kører. Det kan være et simpelt system med en fast pris pr. kilometer eller en mere avanceret model, hvor prisen varierer alt efter tid på døgnet, vejtype og bilens miljøpåvirkning.

En anden idé, regeringen leger med, er en ”Tesla-afgift” – en ekstra beskatning af de store, tunge luksusbiler for at få danskerne til at vælge mindre og billigere biler.

Den endelige løsning forventes at lande før sommerferien, og det bliver spændende at se, hvordan de nye regler kommer til at forme den danske bilpark.

Hvad betyder roadpricing for elbilejerne?

Det korte svar: Vi ved det ikke endnu. På den ene side slipper elbilister for den varslede store prisstigning i registreringsafgiften, men på den anden side kan den nye løbende kørselsafgift ende med at blive dyrere i længden.

En kæmpe fordel ved roadpricing er, at den også rammer udenlandske bilister på danske veje, hvilket kan finansiere op mod 20 procent af statens udgifter til vejvedligeholdelse og trafik.

Derudover løser roadpricing problemet med faldende indtægter, som følge af flere elbiler med lav eller ingen registreringsafgift. Når afgiften stiger, bliver elbiler dyrere, og færre køber dem – det kan bremse den grønne omstilling. Med en kørselsafgift får staten en stabil strøm af indtægter, uanset hvilken type bil man kører i.

Det betyder samtidig, at danskerne får incitament til at køre mindre og vælge mere energieffektive biler, som oftest er elbiler, og dermed bidrager roadpricing til den grønne omstilling – samtidig med at elbiler kan forblive attraktive i pris ved køb.

Men pas på – roadpricing kan blive upopulært

Det er ikke uden risiko at indføre en ny afgift, der løbende skal betales. Mange husker nok den store modstand mod betalingsringen omkring København, og en ny kørselsafgift kan møde samme skepsis. Derfor skal systemet implementeres med omtanke og gennemsigtighed.

Teknisk set kan roadpricing løses på flere måder, men det indebærer ofte en form for overvågning af bilens færden – noget der kan vække bekymring om privatliv og databeskyttelse.

Vejen frem for elbiler i Danmark

Det er tydeligt, at lave afgifter har spillet en stor rolle i at få danskerne til at vælge elbil. Store og hurtige ændringer i afgiftssystemet kan få salget til at svinge voldsomt – hvilket vi også så, da der blev talt om en stigning på op mod 50.000 kroner over blot to år.

Med roadpricing får vi et mere fleksibelt system, der ikke bare belaster købet, men også brugen af bilen. Det kan blive en win-win for både staten og klimaet, hvis det gøres rigtigt.

Hold øje med TechSteren.dk for de seneste nyheder, test og anmeldelser af elbiler – og for hjælp til at finde den bedste ladeløsning til netop din bil.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version